به گزارش پایگاه خبری دیده بان البرز، وجیهه محمدی فلاح مدیرکل بهزیستی استان البرز در همایشی که به مناسبت روز جهانی منع کار کودک در فرهنگسرای کوثر کرج برگزار شد با اشاره به اینکه پدیده کودکان کار در البرز معلول عوامل مختلفی است، اظهار کرد: موقعیت جغرافیایی البرز، مهاجر پذیری بالا، مشکلات معیشتی و خانوادههای مهاجر ایرانی واتباع بیگانه، بیکاری و اعتیاد والدین، همجواری با پایتخت، وجود چندین زندان بزرگ و مهاجرت خانواده زندانیان به البرز در حالیکه هیچ منبع درآمدی ندارند و نیز جمعیت زیاد حاشیه نشین بخشی از دلایل افزایش تعداد کودکان کار در البرز طی چند سال گذشته بوده است.
وی با بیان اینکه برخی افراد یا گروهها به دلیل ارزان بودن کار کودک آنها را مورد سوءاستفاده قرار میدهند و از آنها به عنوان نیروی کار در خیابان، کارگاههای زیر زمینی و مزارع و … استفاده کنند ادامه داد: البته طلاق والدین، شکاف طبقاتی، بی تفاوتی نسبت به اشتغال کودکان و عادی شدن کار کودکان در جامعه، عدم توزیع عادلانه ثروت، عدم آگاهی شهروندان در خصوص شرایط کودکان خیابانی استان و شیوه های نادرست حمایت از آن ها با کمک کردن و تشویق آنان باعث شده معضل کودکان کار در استان در مقایسه با گذشته پررنگ تر شود.
مدیرکل بهزیستی استان البرز با تاکید بر اینکه پیشگیری از سوءاستفاده از هر کودکی فارغ از نژاد و جنسیت و ملیت ضروری است، بیان کرد: برخلاف چندین سال قبل که اکثر کودکان کار و خیابان ایرانی بودند طی سالهای اخیر بیش از ۸۰ درصد این کودکان را اتباعی تشکیل میدهند که بدون اجازه اقامت قانونی وارد کشور شده اند که با توجه به قوانین و مقررات کشور، نحوه برخورد و ساماندهی کودکان ایرانی و اتباع غیر مجاز با یکدیگر متفاوت هستند.
محمدی فلاح اضافه کرد: در خصوص کودکان ایرانی یا اتباع مجاز بهره مندی کودک و خانواده از پوشش های حمایتی موجود و اقدام در راستای توانمندسازی نسبی خانواده ها امکان پذیر است در حالی که قوانین برای اتباع غیرمجاز در هر کشوری شرایط متفاوتی دارد و ابتدا بایستی مساله قانونی بودن اقامت کودک و خانواده وی حل و سپس وارد فرایند ارائه خدمات ساماندهی و توانمندسازی شود. طی سال های اخیر اکثر کودکان کار و خیابانی شناسایی شده در البرز دارای خانواده بوده اند بنابراین ضرورتی برای اقامت آنها در مراکز شبانه روزی وجود نداشته است.
وی اذعان کرد: بر همین مبنا سیاستهای سازمان بهزیستی بر محور شناسایی و تشکیل پرونده برای این کودکان در مراکز روزانه حمایتی، آموزشی و ارائه خدمات توانمند سازی به آن ها و خانوادههایشان متمرکز بوده است. در حال حاضر دو مرکز روزانه و یک مرکز شبانه روزی کودکان کار وخیابان تحت نظارت اداره کل بهزیستی استان فعال است که طی سال گذشته به ۷۳۳ کودک خدمات ارائه داده اند که از این تعداد ۵۱۸ مورد شناسایی جدید و سایر موارد مربوط به پروندههای تشکیل شده از سالهای قبل بوده است.
این مسئول با اشاره به اینکه از این تعداد، ۸۲ درصد کودکان اتباع (اکثرا غیر مجاز) و ۱۸ درصد کودکان ایرانی بوده اند، توضیح داد: از ابتدای سال جاري تاكنون ۸۷ کودک جدید پذیرش و از خدمات مراکز بهره مند شده اند. تحصیل کودک، آموزش مهارتهای فردی مورد نیاز وی، حرفه آموزی اعضای بزرگسال خانواده یا کودکان بالای ۱۵ سال، ارائه خدمات پزشکی و دندانپزشکی، حمایتهای نقدی و غیرنقدی، خدمات مددکاری و روانشناسی و سایر اقدامات توانمندسازانه خدماتی است که در مرکز ساماندهی کودکان کار و خیابان بهزیستی به آنان ارائه می شود.
محمدی فلاح اظهار کرد: همانطور که علل ورود کودکان به چرخه کار متنوع است، روند برخورد با این مساله نیز بایستی از شیوههای مختلف پیگیری شود و هرکدام از سازمان های دولتی یا مردم نهاد فعال و مسئول در این زمینه و حتی هر یک از شهروندان در این موضوع تاثیرگذار هستند و باید به ساماندهی اتباع غیرمجاز، برخورد قانونی موثر با این خانوادهها، توجه جدی به پدیده زباله گردی کودکان و نظارت بر کارگاههای پسماند، برخورد موثر با افراد یا باندهایی که از کودکان سوء استفاده میکنند، بررسی دقیق مهاجرت و حاشیه نشینی دراستان، فرهنگسازی با استفاده از رسانهها و ظرفیتهای موجود و تقویت چتر حمایتی خانوادههای دهکهای پایین درآمدی با استفاده از ظرفیت سازمانهای دولتی و مردم نهاد و گروههای جهادی توجه کرد.
وی ادامه داد: ما به لحاظ قانونی ضوابط مناسبی برای حمایت از کودکان کار داریم که اگر به درستی اجرا شود بخش زیادی از مشکلات آن ها حل خواهد شد. دراین قوانین بیش از ۱۶ دستگاه متولی این امر هستند که بایستی هر کدام نقش خود را به درستی ایفا کنند. البته نکته قابل تامل این است که مسائل اجتماعی قطعا با تغییرات فرهنگی, اقتصادی و سیاسی به مرور زمان تغییر می کنند و بایستی سیاست گذاری متناسب با این تغییرات صورت گیرد. لذا سازمان های مسئول و فعالان در این حوزه که به جز بهزیستی می توان به اداره کل اتباع, شهرداری, صدا و سیما, دادگستری, اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی و نیروی انتظامی اشاره کرد، باید پای کار بیایند و به وظایف ذاتی خود عمل کنند و همچنین سازمان های مردم نهاد نیز باید در برخورد با این موضوع علاوه بر هم سویی و تعامل مناسب، سیاست هایی متناسب با وضعیت موجود را اجرا کنند.
محمدی فلاح افزود: درکنار اقدامات دولت و مسئولین و سازمانهای مردم نهاد، برخورد صحیح شهروندان با این موضوع و پرهیز از واکنش های احساسی و لحظه ای در مواجهه با این مساله نیز اهمیت زیادی دارد چون همه ما مسئول آینده این کودکان هستیم و لازم است ضمن حفظ حرمت و کرامت انسانی آن ها و با هدف کاهش حضور آن ها در خیابان با شیوههای صحیح و از طریق کمک به سازمان های حمایت از کودک و خانواده و سیاست های اجرایی در این زمینه حمایت کنیم.
مدیرکل بهزیستی البرز در پایان خاطرنشان کرد: بدون شک اگر سازمان های متولی امور اتباع و مهاجرین غیر مجاز در سیاست گذاریها و برنامه ریزیهای کلان ملی و استانی به فکر پیشگیری نباشند، ضمن افزایش بی رویه این قشر، شاهد افت کیفیت خدمت رسانی سازمان های حمایتی به آن ها خواهیم بود و به مرور زمان به دلیل معیوب بودن فرایندهای موجود، علیرغم صرف منابع انسانی و مالی، نتیجه مطلوب در این حوزه احصاء نخواهد شد.
انتهای پیام/