مهدی خطیب فر، ذاکر اهل بیت (ع) و مداح البرزی در گفت و گو با خبرنگار پایگاه خبری دیده بان البرز گفت: ۴۶ ساله، اهل شهرستان نمونه قرآنی آران و بیدگل، دارای مدرک کارشناسی ارشد زبان و ادبیات فارسی و مدیر دبیرستان، پیش دانشگاهی و هنرستان راه دور فناوران در آموزش و پرورش ناحیه دو کرج هستم.
وی مطرح کرد: از سال دوم دبیرستان به صورت آماتور وارد حرفه مداحی شدم و با شرکت در جلسات برگزار شده در آران و بیدگل که مهد مداحی به شمار می رود، پس از اخذ مدرک دیپلم فعالیت حرفه ای خود را در این عرصه آغاز کردم. پیشتر نیز در گروه های سرود مدرسه تک خوان و نیز قاری قرآن بودم.
این مداح اهل بیت (ع) البرزی بیان کرد: آن زمان، درس در اولویت امور ما قرار داشت اما برخورداری از صدای خوب و فعالیت در گروه سرود و حوزه قرائت قرآن و نیز پرورش یافتن در یک خانواده و شهر مذهبی موجب شد به سمت حرفه قرائت قرآن، اذان و مداحی گرایش پیدا کنم. مدرک عالی خوشنویسی نیز دارم و سال ها پیش به صورت حرفه ای کار پارچه نویسی انجام می دادم.
خطیب فر با اشاره به کسب رتبه های متعدد در مسابقات قرائت قرآن در استان های البرز و اصفهان افزود: در مسابقات اذان، در اصفهان رتبه دوم و در آبادان رتبه چهارم را کسب کردم و با پشتکار و تمرین موفق به تثبیت سبک خود در رشته اذان و سپس کسب رتبه اول در کرمانشاه شدم؛ تمرین و ممارست در کنار استعدادهای ذاتی می تواند به موفقیت انسان در هر رشته ای منجر شود.
وی با اشاره به کسب رتبه اول در رشته قرائت قرآن فرهنگیان استان اصفهان مطرح کرد: همچنین موفق به کسب مقام دوم و سوم قرائت قرآن در استان البرز نیز شده ام. چند سال نیز در مسابقات دعاخوانی شرکت کردم که موفق به کسب رتبه دوم در اراک و رتبه سوم در ارومیه شدم. امسال نیز در مسابقات دعاخوانی استان البرز حائز رتبه اول و در مرحله کشوری حائز رتبه سوم شدم.
این ذاکر اهل بیت (ع) البرزی مشوقان خود در این عرصه را والدین و اساتید مربوطه دانست و اذعان کرد: به لطف خدا در این مسیر با مانعی مواجه نشدم زیرا شرایط این کار در محل زندگی و خانواده ام فراهم بود؛ همیشه پدر، مادر و دیگر اساتید به من سفارش می کردند که اول تحصیل، سپس مداحی زیرا یک مداح باید باسواد باشد تا بتواند به خوبی فعالیت کند.
خطیب فر با اشاره به اینکه در خصوص سبک مداحی، مقلد حاج اسماعیل اخباری آرانی، افتخار جامعه مداحان ایران بودم، ادامه داد: در ابتدای مسیر، مداحی های این ذاکر پیشکسوت را تقلید می کردم اما پس از مدتی با توجه به آشنایی با آوازهای ایرانی و سنتی، سبک مخصوص خود را دنبال کردم.
وی اذعان کرد: یک مداح به تأسی از اهل بیت (ع) زندگی و فعالیت می کند. اگر کسی بتواند این ارتباط را به صورت واقعی برقرار کند و پیرو راه اهل بیت (ع) باشد، قطعا این بزرگواران نیز نگاه خود را از او دریغ نکرده و وی را در مسیر پیش رو یاری می کنند که همین امر تاثیرات مثبتی در زندگی شخص خواهد داشت.
این مداح اهل بیت (ع) البرزی نخستین ویژگی مهم یک مداح را علاوه بر اخلاق خوب و احترام به دیگران، اخلاص برشمرد و اضافه کرد: صدای خوب، مطالعه مستمر، انتخاب اشعار مناسب و بیان مطالب مستند از دیگر ویژگی های یک مداح خوب است؛ جامعه امروزی هر مطلبی را نمی پسندد و قبول نمی کند.
خطیب فر در پاسخ به این سوال که «آیا هر کسی می تواند مداح شود؟» اظهار کرد: افرادی هستند که صدای معمولی دارند اما ذوق و شوق و پشتکارشان موجب شده به یک مداح خوب تبدیل شوند؛ تمام مداحان از صدای خوب برخوردار نیستند، آنچه که در اولویت است، علاقه و ویژگی های اعتقادی و اخلاقی است.
وی همچنین در پاسخ به این سوال که «آیا خود را مداح موفقی می دانید؟» اظهار کرد: سوال سختی است زیرا دیگران باید این سوال را در مورد من پاسخ دهند. با توجه به اینکه در برنامه های شهرهای مختلفی شرکت کرده و موردپسند مخاطبان واقع شده ام، فکر می کنم تا حدودی به موفقیت موردنظرم دست پیدا کرده ام.
خطیب فر با تأکید بر اینکه به نظر من، مداح نباید وارد حوزه سیاست شود، مطرح کرد: همانگونه که مقام معظم رهبری در سخنرانی های خود به آن اشاره می کنند، یک مداح باید بینش سیاسی داشته باشد و اتفاقات و جریانات سیاسی کشور را تمییز دهد؛ دارا بودن بینش سیاسی با ورود به حوزه سیاست تفاوت بسیاری دارد.
این ذاکر اهل بیت (ع) البرزی در خصوص آفات مداحی اظهار کرد: ورود سبک های نامتناسب با حوزه مداحی آیینی می تواند آفت این حرفه باشد. اکنون بسیاری از مداحان و هیات های مذهبی به سمت شور خواندن سوق پیدا کرده اند و تمایل زیادی به غزل خوانی و نوحه های قدیمی و سنتی ندارند و کمتر روضه خوانده می شود.
وی با اشاره به رسالت عظیم و نقش حساس، تعیین کننده و پررنگ مداحان در حفظ وحدت و انسجام اسلامی خاطرنشان کرد: کلمات و جملات بیان شده توسط مداحان می تواند تاثیرات مثبت و منفی بسیاری در جامعه داشته باشد و موجب جذب یا دفع مخاطبان شود که این امر می تواند در مواقعی خطرناک نیز باشد.
خطیب فر عنوان کرد: علاقه مندان به ورود به این حرفه، پس از تحصیلات عالیه، باید علاوه بر مهارت در ادبیات و خوانش، شعر و قالب های آن را بشناسند، جمله بندی خود را قوی کنند، مطالب و روضه های معتبر و مستند را بخوانند، برای گرم شدن مجلس و جذب مستمع هر مطلبی را به هر نحوی بیان نکنند و سعی کنند سبک های سنتی و قدیمی به دست فراموشی سپرده نشود.
انتهای پیام/