به گزارش پایگاه خبری دیده بان البرز، سعید عالمیان، عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی در سخنرانی علمی با موضوع «جداسازی بروسلا (تب مالت) از گاوداری های شیری کشور» که در بیست و یکمین کنگره ملی دامپزشکی در سالن آبگینه هتل المپیک تهران برگزار شد، با بیان تعریفی از این بیماری گفت: بروسلوز یکی از مهم ترین و گسترده ترین بیماری های مشترک بین انسان و دام با گستردگی جهانی و قابل انتقال به انسان است.
وی افزود: هرچه شيوع بيماری در بين دام ها بيشتر باشد انسان های بيشتری را آلوده کرده و از طریق تحميل مخارج درمان و از كار انداختن نيرو و توان افراد مبتلا، زيان های فراوانی را به بار می آورد. مهم ترین عارضه این بیماری، سقط بره ها و گوساله ها و کاهش جمعيت اين حيوانات و در نهایت، کاهش شير و گوشت مورد نياز کشور است. به دنیا آمدن گوساله ها و بره های نارس و تولید حيوانات ضعيف، كم شير و كم گوشت و ضربه اقتصادی به جامعه از دیگر عوارض این بیماری است.
عضو کمیته بروسلای کشور، در خصوص اپيدميولوژی و مراقبت بيماری در ايران یادآور شد: در کشور ما روش های مراقبت با بررسی اپيدميولوژيکی موارد، طبق تعريف نمونه مشکوک، گزارش موارد بيماری به صورت ماهيانه و در صورت لزوم، پالایش گروه های در معرض خطر انجام می شود و گزارش های جاری سالانه می تواند مشخص کننده روند بيماری طی سال های متمادی و ارتباط آن با فاکتورهای تاثير گذار در کاهش يا افزايش بيماری باشد.
عالمیان، واکسیناسیون، تست و کشتار، پروتکل های بهداشتی و آموزش تشخیصی، کشت میکروبی و جداسازی بروسلا، بیوتایپینگ کلاسیک بروسلا، شناسایی مولکولی و تست های سرولوژی را از اصول اساسی کنترل بروسلوز در دام نام برد و بیان کرد: نقش موسسه رازی به عنوان تولید کننده واکسن بروسلوز و دارنده آزمایشگاه رفرانس تشخیصی، در این زمینه بسیار مهم است.
وی مهم ترین چالش های حوزه تشخیص بروسلوز را شامل کم اهمیتی به برنامه DIVA، عدم پایش ژنتیکی سویه های در گردش، عدم پایش حیوانات در مناطق روستایی و حیات وحش و عدم اختصاص بودجه و در زمینه چالش های میکروبی، ماهیت باکتری و حساسیت کم تست های سرولوژی و مهم ترین چالش ها در حوزه واکسیناسیون به لحاظ مدیریتی را، علاوه بر کماهمیت شمردن برنامه DIVA، عدم پوشش کامل واکسیناسیون و اجرای ناقص سیاست تست و کشتار و در بخش میکروبی، ظهور میزبان جدید و ماهیت بیماری برای انسان عنوان کرد.
عضو هیئت علمی موسسه رازی همچنین شیوع بالای آلودگی دامی در برخی مناطق به ویژه عشایر، پرداخت نامناسب غرامت دامی و مقاومت دامداران در خصوص معدوم سازی دام های آلوده، کشتار غیرمجاز و غیربهداشتی دام، چالش های اقدامات کنترلی در دامپروری های سنتی و عشایری، جابجایی و گردش غیراصولی دام ها به ویژه دام عشایری در کشور و همچنین قاچاق از کشورهای همسایه، چالش های تشخیصی و نیاز به آزمایشگاه مرجع ملی و نظام شبکه آزمایشگاهی سطح بندی شده، فقدان تخصیص اعتبارات مستمر و کافی، ناکافی بودن تعداد نیروی انسانی مناسب را مهم ترین چالش های حوزه سلامت دام خواند.
وی مهم ترین چالش های حوزه سلامت انسان را نیز، هزار چهره بودن بیماری به معنای ظهور تظاهرات بالینی متنوع و غیراختصاصی، چالش های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی موثر در سبک زندگی مردم (به ویژه در تماس با دام)، تنوع راه های انتقال (خوراکی، تزریق، استنشاقی، …) در سطح جامعه و مشاغل خاص، نیاز به کیت های تشخیصی استاندارد و پیشرفته، یکپارچه نبودن مراقبت در حوزه های انسانی، دامی و حیات وحش، پیچیدگی های افتراق عود بیماری از ابتلای مجدد، عدم تبعیت کامل بیماران برای تکمیل دوره درمان، ناکافی بودن همکاری بخش خصوصی در گزارش بیماری، کم بودن اطلاعات مردم در رابطه با راه های پیشگیری و نیاز پزشکان به آگاهی از چهره های متنوع بیماری تب مالت، برشمرد.
عالمیان در ادامه با بیان اینکه بروسلوز یک بیماری شایع در کشورهای در حال توسعه مانند ایران است، تصریح کرد: دام های سنگین مانند گاوها عمدتاً توسط بروسلا آبورتوس آلوده می شوند، اگرچه بروسلا ملیتنسیس و بروسلای سوئیس نیز گاهی اوقات می توانند باعث عفونت و علائم رایج در گاو ماده شامل سقط جنین شوند در حالی که نرها ممکن است علائم ارکیت و درگیری مفاصل را نشان دهند. شیوه انتقال تب مالت معمولاً از طریق تماس مستقیم یا غیرمستقیم با گاوهای آلوده یا ترشحات ناشی از جنین سقط شده آنها اتفاق می افتد.
عضو هیئت علمی موسسه رازی، عوامل اصلی در آندمیک ماندن بیماری را توسعه صنايع دامپروری بدون استفاده از روش های علمی و مدرن، تداوم روش های دامپروری سنتی، عادات غذايی سنتی، ناکافی بودن آگاهی در بهداشت فردی و محيط، استاندارد نبودن روش های جمع آوری و آماده سازی شير، جابجائی و حمل و نقل حيوانات و ناکافی بودن پوشش کامل واکسيناسيون بر عليه بيماری در دام برشمرد و گفت: در کنار ضرورت ترویج آموزش های لازم برای پیشگیری از بیماری در انسان و دام، کنترل موفق بیماری در گرو مشارکت (همکاری و همگرایی) بین سازمان دامپزشکی، وزارت بهداشت و موسسه رازی است.
انتهای پیام/