11:05:32
    امروز : چهارشنبه - ۱۳ فروردین - ۱۴۰۴
2

تولید سبزی تازه روی عرشه کشتی

  • کد خبر : 37952
  • 26 بهمن 1403 - 12:13
تولید سبزی تازه روی عرشه کشتی
رئیس دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران گفت: برای نخستین بار در کشور، پروژه‌ای نوآورانه برای تولید محصولات تازه در عرشه کشتی‌های نیروی دریایی آغاز شد.

سید‌محمدعلی ابراهیم‌زاده موسوی، رئیس دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران در گفت‌وگو با خبرنگار پایگاه خبری دیده بان البرز گفت: یکی از معضلات اساسی کشور تغییرات اقلیمی، کمبود آب و مسائلی از این دست است لذا با توجه به نیاز کشور به تولید محصولات جالیزی و سبزیجات که آب زیادی مصرف می‌کنند، ضروری است به راه‌حل‌های نوآورانه برای رفع این مشکل توجه بیشتری شود.

وی استفاده از فضاهای بسته برای تولید این محصولات را یکی از این راه حل ها دانست که به عنوان کارخانه گیاهی یا گلخانه‌های پربازده به عنوان نسل جدید گلخانه ها شناخته می‌شوند و ادامه داد: یکی از مواردی که باید به آن توجه ویژه شود، نیاز نیروهای مسلح به خصوص نیروی دریایی به استفاده از این محصولات در ماموریت‌های طولانی‌مدت  در دریاست.

رئیس دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران با اشاره به اینکه این نیاز تنها از طریق پرورش محصولات در فضاهای بسته و گلخانه‌ها قابل تأمین است، افزود: در این راستا، ما با همکاری نیروی دریایی و با بهره‌گیری از ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان مستقر در دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، پروژه‌ای را برای تولید محصولات تازه در عرشه کشتی‌ آغاز کردیم.

ابراهیم‌زاده موسوی با بیان اینکه این پروژه به منظور تأمین بخشی از نیازهای غذایی کارکنان ناوگروه‌های نیروی دریایی در ماموریت‌های طولانی‌مدت آغاز شد، اذعان کرد: پس از انجام مطالعات و تست‌های لازم، به ویژه بررسی شرایط فیزیکی و تنش‌های احتمالی در شرایط دریایی، اولین بار است که می‌توانیم یک کارخانه گیاهی را روی یک ناو دریایی مستقر کنیم.

وی مطرح کرد: این کارخانه قادر است محصولات تازه سبزی و صیفی را برای کارکنان ناوگروه‌ها تأمین کند. این پروژه پس از یک سال تلاش، از ۶ ماه اول که صرف انجام کارهای مطالعاتی و طراحی شد، وارد مرحله ساخت و آزمایش‌های عملی شده و هفته گذشته اولین محصول در این کارخانه گیاهی کشت شد. یکی از دستاوردهای مهم این پروژه، کاهش زمان رشد گیاهان است.

رئیس دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران عنوان کرد: ما توانسته‌ایم دوره رشد گیاهان را در این کارخانه به ۱۵ روز برسانیم که موفقیتی بزرگ به شمار می‌رود. در حال حاضر، پس از کمتر از یک هفته از کشت، محصولات به نصف عمر رشد خود رسیده‌اند. در کشور ما، متوسط میزان برداشت از گلخانه‌ها حدود ۲۵۰ تن در هکتار است که حداکثر به ۳۰۰ تن می‌رسد.

ابراهیم زاده موسوی با اشاره به اینکه با استفاده از روش‌هایی که در این پروژه به کار گرفته‌ایم، توانسته‌ایم به نتایج چشمگیری دست یابیم، گفت: هدف ما این است که بتوانیم در یک هکتار بیش از یک هزار تن محصول برداشت کنیم، با مصرف دو و نیم مترمکعب به ازای هر کیلوگرم محصول. در مزارع جالیزی، برای تولید یک کیلوگرم محصول سبزی و صیفی، حدود ۳۰۰ لیتر آب مصرف می‌شود.

وی با بیان اینکه در گلخانه ها این میزان ۶۰ لیتر است، گفت: درصدد هستیم این میزان را به دو و نیم لیتر برسانیم. میزان برداشت سبزی و صیفی در مزارع به ازای هر هکتار حدود ۳۰ تن است که می‌خواهیم آن را به یک هزار تن برسانیم. اگر بتوانیم تولید سبزی و صیفی را به گلخانه‌های سرپوشیده منتقل کنیم، سالانه حدود هفت میلیارد مترمکعب در مصرف آب صرفه‌جویی می‌شود.

رئیس دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران اظهار کرد: یکی از اهداف اصلی دانشگاه تهران در این پروژه، ارائه یک الگوی عملی به جامعه است که بتواند علاوه بر مقالات علمی، کاربردهای عملی و تجاری را نیز به همراه داشته باشد. این هدف بدون همکاری و حمایت بخش خصوصی نمی‌تواند به نتیجه برسد.

ابراهیم زاده موسوی مطرح کرد: در این راستا، دانشگاه‌ها به عنوان نسل جدید پژوهش‌های علمی و تجاری‌سازی، با همکاری بخش خصوصی می‌توانند تحولی بزرگ در زمینه‌های مختلف ایجاد کنند. این پروژه کارخانه گیاهی که در نیروی دریایی اجرا می شود، نمونه‌ای از این نوع همکاری است. چندین کشور نیز درخواست همکاری در زمینه تولید نشای پیوندی و فناوری‌های مشابه را داشته‌اند.

خبرنگار: صدیقه صباغیان

انتهای پیام/

لینک کوتاه : https://didebanealborz.ir/?p=37952

برچسب ها

ثبت دیدگاه

قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.