الناز دانش زاد، دکترای تغذیه، رژیم غذایی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی البرز، به مناسبت هفته ملی دیابت (۲۱ تا ۲۷ آبان) در گفت و گو با خبرنگار پایگاه خبری دیده بان البرز گفت: آمار ابتلا به ديابت روز به روز در حال افزایش است اما با ايجاد تغييراتي در سبک زندگي ميتوان از عوارض یا تشدید اين بيماري پيشگيري کرد.
وی با اشاره به اهمیت رژیم غذایی در بیماران، ادامه داد: رعایت رژیم غذایی در بیماران دیابتی به معنای محدودیت نیست زیرا يک رژيم غذايي متعادل می تواند انرژي مورد نیاز بدن را تامين کند و موجب بهبود روحيه بیماران شود.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی البرز، اضافه وزن به خصوص در ناحیه اطراف شکم را یکی از مهم ترین عوامل خطر ایجاد بیماری دیابت دانست و بیان کرد: تنها با کم کردن ۷% از وزن بدن مي توان خطر ابتلا به ديابت را به نصف کاهش داد.
دانش زاد عنوان کرد: رژیم دیابتی به معنای داشتن یک برنامه غذایی سالم که غنی از عناصر مغذی، کم چرب، بدون قند افزوده و حاوی میزان متوسط کالری باشد. اگرچه افراد مبتلا به دیابت باید به برخی از غذاهای انتخابی خود (به ویژه کربوهیدراتهای مصرفی) توجه بیشتری داشته باشند.
وی توصیه کرد: در بهترین برنامه غذایی این بیماران، باید از کربوهیدراتهای تصفیه شده مانند نان سفید، پاستا و برنج و موادی مانند نوشابههای قنددار، آبنبات، غذاهای بسته بندی شده و آماده، کمتر استفاده شود. این افراد باید کربوهیدراتهای فيبردار که به کندی آزاد میشوند را انتخاب کنند.
این متخصص تغذیه اضافه کرد: مصرف برنج قهوه ای (سبوس دار) به جای برنج سفید، نان های سبوس دار به جای نان های تهیه شده از آرد سفید، مصرف غلات فیبردار و کم شکر یا بدون شکر به جای غلات شیرین شده در صبحانه، سیب زمینی به جای پوره و چیپس، نخودفرنگی و سبزیجات برگی به جای سیب زمینی و ذرت می تواند موثر باشد.
دانش زاد با تاکید بر دقت بیماران دیابتی در مصرف شیرینی جات، خاطرنشان کرد: داشتن يک رژيم غذايي سازگار با ديابت به معني آن نيست که قند کاملا از برنامه غذايي حذف شود؛ با کم کردن تدريجي مقدار قند در رژيم غذايي، به جوانههاي چشايي فرصت داده می شود تا با طعمهاي جديد تطبيق پيدا کنند، از این رو به تدريج از عادت خوردن شيريني و اشتياق به طعمهاي شيرين کاسته می شود.
وی توضیح داد: علاوه بر این، در بسياري از غذاهاي بسته بندي شده، فست فودها و مواد غذايي عرضه شده در فروشگاهها مانند نانهاي بسته بندي، غلات، نوشابههاي قنددار، سبزيجات و سوپهاي آماده، سس ماکاروني، کره، پوره سيب زميني، غذاهاي منجمد، غذاهاي کم چرب و سس گوجه فرنگي کچاپ قند پنهان وجود دارد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی البرز، کاهش مصرف خوراکی های مذکور برای یک فرد دیابتی را ضروری دانست و راهکارهای کاهش مصرف قند را برشمرد:
نوشتههاي روي بسته مواد غذايي را با دقت چک کنید.
تا می توانید از میزان مصرف نوشابههاي قنددار، ليموناد و آبميوه بکاهید.
اگر ميخواهيد طی روز دسر ميل کنيد، سهم نان سفيد، برنج يا پاستای آن روز را کنار بگذاريد.
مقدار دسري که معمولاً ميخوريد را نصف و در نوبت های بعد، هر بار میزان آن را کمتر کنید.
از خوردن غذاهاي آماده و بسته بندي شده خودداري کنيد.
میزان قند یا شکري که هنگام درست کردن غذا اضافه ميکنيد را کاهش دهید.
دانش زاد همچنین در مورد مصرف میزان و نحوه انواع چربی در بیماران دیابتی مواردی را عنوان کرد:
چربيهای مصرفی را هوشمندانه انتخاب کنید چرا خطر بروز بيماريهاي قلبي در افراد مبتلا به ديابت، بيشتر است.
از مصرف غذاهاي توليد شده در سطح تجاري، غذاهاي آماده و بسته بندي شده، غذاهاي سرخ شده و هر چيزي که در ترکيب آن روغن هيدروژنه وجود داشته باشد، اکيداً خودداري کنید.
چربيهاي اشباع نشده از منابع گياهي یا ماهي، از قبيل روغن زيتون، روغن مغزها و روغن آووکادو را در رژیم غذایی روزانه بگنجانید.
مصرف ماهي سالمون، ماهي تون و دانه ها که از منابع اسيدهاي چرب امگا۳ هستند و به رفع التهاب و سلامت مغز و قلب کمک می کنند را در برنامه غذایی خود بگنجانید.
به جاي مصرف چيپس و پفک، تنقلاتي از قبيل مغزها و دانهها را بخورید.
به جاي سرخ کردن مواد غذايي، آن را کباب کنيد، بپزيد يا در کمي روغن داغ تفت دهيد.
براي روي سالاد، سبزيهاي طبخ شده و ظرف پاستاي خود، از روغن زيتون استفاده کنيد.
شير کم چرب بخوريد و تا جايي که ممکن است، پنير، کره و ماست تهيه شده از شير کم چرب تهيه کنيد.
وی همچنین در مورد برنامه غذایی این بیماران مطرح کرد:
بهتر است زمان وعدههاي غذايي خود را تنظيم کنید و يک برنامه غذايي روزانه داشته باشید.
صبحانه را از وعدههاي غذايي خود حذف نکنيد.
هدف شما بايد تنظيم غذاي خود در حد متوسط و باثبات از نظر اندازه، براي هر وعده و ميان وعده باشد.
وعدههاي غذايي کوچک و منظم (تا ۶ وعده در روز) داشته باشيد.
این عضو هیات علمی تاکید کرد: تحقيقات نشان می دهد ورزش منظم حتي اگر به قصد کاهش وزن نباشد، ميتواند حساسيت بدن در مقابل هورمون انسولين را بهبود بخشد. ساده ترين راه براي شروع ورزش، پياده روي در طول هفته پنج بار يا بيشتر به مدت ۳۰ دقيقه است. ورزشهايي مانند شنا، دوچرخه سواري يا هر نوع فعاليت بدني متوسط تا شديد نیز می تواند به کاهش وزن کمک کند.
انتهای پیام/