به گزارش پایگاه خبری دیده بان البرز، مرتضی دهقان آزاد/ تحلیلگر رسانه در یادداشتی آورده است: مراسم آیینی چهارشنبه سوری، از دیر باز یکی از رسوم سنتی، سمبولیک، اصیل و البته تطهیرساز ما ایرانیان بوده است که معمولاً در سه شنبه شب آخرین هفته اسفند هر سال برگزار می شود.
این مراسم باستانی اصولاً با هدف و خاستگاه فکری، فرهنگیِ سوزانیدن زباله ها، نخاله ها و پسماندهای مازاد و دور ریختنی منازل و محیط های پیرامونی زیست انسانی بنیانگذاری شده و طبق رسومی ریشه دار، با آتش روشن کردن و پریدن از روی آن، شعر خواندن و نشاط جمعیِ متناظر با فرهنگ ریشه مند و عاری از خرافه پرستی ایرانی متداول و مرسوم بوده است.
هدف غایی این رسم کهن، تطهیر و نظافت توام با استقبال از نشاط بهاری، نو شدن و تقویت پیوندهای اجتماعی بوده است که رفته رفته در گذر زمان، سنت سوزاندن کهنگی ها، ناامیدی ها و پلیدی ها، به میدان جنگ، جنون، آتش بازی و انفجارهای مهیب و خطرخیزِ صرف، تغییر شکل داده و در یک کلام با انحراف از معیار گزینی به هنجار شکنی و فضیحت فرهنگی تبدیل شده است.
امروزه، به جای هیزم و الوار و لحاف و البسه و اثاثیه کهنه و فرسوده، به غلط، سیگارت، دینامیت، گاز، نارنجک دستی و دیگر مواد منفجره و محترقه فوق العاده خطرناک، جایگزینِ آن هم رسوم پسندیده و شادی و نشاط ایمن شده و این رسوم سموم آلود و فاقد اصالت و فرهنگ، رسماً چهارشنبه سوری را به عرصه انفجار و حادثه های غیر قابل کنترل تبدیل کرده است.
این رسوم من درآوردی و خطرناک، در نهایت، هیچ محصولی جز تلفات و صدمات جانی، مالی و خدشه های روحی و روانی جبران ناپذیر فردی و اجتماعی در پی نداشته و هنوز هم علیرغم اطلاع رسانی های مکرر مسئولان ذیربط، سال به سال، بر آمار دهشتناک خسارت و خذلان های فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی آن افزوده می شود.
آمار منتشره از سوی مراجع مسئول، حاکی از آن است که سالانه، هزاران نفر به خاطر استفاده از این نوع مواد منفجره و محترقه خطر زا و فاجعه آفرین، در آستانه جشن های نوروزی، با سوانح و سوختگی های صفر تا صدی، گاه راهی بیمارستان و گاه عازم گورستان و یا باعث صدمه های غیر قابل جبران به جان و مال زن و مرد و پیر و جوان و کودکان بی گناهی می شوند که هیچ سهمی جز خسارت و غرامت از این شادی شیطانی ندارند.
بررسی ها نشان می دهد که علت اصلی وقوع این لطمات غیر قابل جبران، اغلب، بر اثر انداختن مواد منفجره و محترقه غیر مرسوم و فاقد استانداردی چون نارنجک دستی و کوکتل مولوتوف، بمب های دست ساز و دیگر ملعبه های آزموده ناگشته خوفناک است که علاوه بر ایجاد آلودگی صوت و هوا، باعث رعب و وحشت مردم و بیماران، زنان باردار و کودکان بی گناه نیز می شوند.
ای کاش در این روزهای پایانی سال که کشور، درگیر پاندومی موج های جدید ویروس منحوس کرونا شده، آحاد مردم، به ویژه جوانان و نوجوانان، با پرهیز از اقدامات غیرمعمول، وضع را بدتر از اینی که هست نکنند و در برهه ای که به ناچار تمام توان نیروی انسانی و خدمات رسان مراکز درمانی به پدیده پلید قرن اختصاص یافته، با اقدامات نامعقول و ناسنجیده یادآور تمثیل قوز بالای قوز نشوند.
ای کاش با اجتناب از اختلاط های ناصواب و تجمعات هنجارگریزانه و همایش و نمایش های خطرناکی که به اسم چهارشنبه سوری برگزار می شود، بلوغ فرهنگی، بالندگی اجتماعی و عقلانیت تبار ایرانی را به نمایش بگذارند و یک بار برای همیشه، تعبیر چهارشنبه سوزی را از تقویم روزهای تلخ و سوخته ایرانیان حذف کنند.
انتهای پیام/