به گزارش پایگاه خبری دیده بان البرز، مرتضی دهقان آزاد، تحلیلگر رسانه در خصوص ترافیک شهری در کلانشهر کرج، در یادداشتی آورده است: رشد بی رویه مهاجرت و افزایش روزافزون جمعیت ساکن و شناور کلانشهر کرج، در سایه بی برنامگی مطلق مدیران شهری، ترافیکی سنگین را از مرکز تا نقاط پیرامونی این شهر، تحمیل کرده است.
فقدان زیرساخت های مناسب شهری و تاخیر ۱۵ ساله در عدم راه اندازی و بهره مندی حداقلی مردم از قطارشهری و همچنین ناکافی بودن تعداد توقف گاه ها، سال هاست که معضل ترافیک این کلانشهر را به کلافی پیچیده و گرهی کور مبدل کرده که تداوم آن، ره آوردی جز کلافگی، عصبانیت، نزاعات ترافیکی و آلودگی های هوا، صوتی و بصری در پی نداشته است.
شهر کرج به عنوان مرکزیت استان البرز و کریدورینگ آمد وشد ۱۴ استان کشور، با بیش از دو میلیون جمعیت، در حالی عنوان کلانشهر را یدک می کشد که حتی از بدیهی ترین بنیانه های اولیه یک شهر، همچون سیستم حمل و نقل مناسب و به روز شده، برخوردار نیست.
از سوی دیگر، خیل خیابان های قدیمی، انبوه بافت های فرسوده شهری، رشد نامتقارن بلند مرتبه سازی و رویش قارچ گونه برج ها و آپارتمان ها در محلاتی با معابر تنگ و قدیمی، عدم کاربست اصول شهرسازی مدرن و …، دست به دست هم داده و عرصه خیابان های این شهر را به تابلو فرش نازیبایی از تردد و توقف خودروها تبدیل کرده است.
در این میان، بی تفاوتی مشهود مدیران غیربومی شهری در بروز این پدیده خسارت زا در شرایطی ادامه دارد که اغلب شهروندان کرجی و مسافران غیرساکن، برای گذر از بسیاری از معابر، چهارراه ها و میادین شهری، گاه ناگزیرند ساعت ها در ترافیک های کور، سرگردان بمانند و در سمفونی وحشتناک بوق ها، اعتراضات و ناسزاها، با شکیباییِ ناچارانه، زیر لب، برای سلامتی تمامی مسئولین غیرسیاسی متخصص و کارآمد کرج، از ته دل، دعای ویژه کنند.
در کنار این همه بی نظمی ها، تبدیل کوچه ها و خیابان های تنگ و قدیمی این شهر، در حالی همه روزه، محل پارک خودروها شده و به تشدید ترافیک شهری کمک می کنند که در نبود پارکینگ های طبقاتی، همین اندک پارکنیگ های کم حجم در سطح شهر نیز، به هیچ وجه، برآورد کننده نیازهای شهروندان نیستند.
چه بسا در معابر اصلی و مراکز پرتردد شهر، همه روزه، خیل صاحبان خودروها با معضل بزرگی برای یافتن پارک های عادی و پارکینگ های اختصاصی مواجه هستند که همین امر، در بیشتر مواقع، بروز ترافیک را بر اثر بسامد پارک خودورها در دو طرف خیابان های کم عرض و پرموانع شهر، تقویت می کند.
همچنین بزرگراه فعلی کرج-تهران در حالی چشم انتظار زیباسازی، تعریض، ساماندهی و تحقق سایر وعده های سرخرمنی مدیران شهری است که روزانه مسافران بسیاری را در ترافیک حواشی آن و به ویژه در ورودی های آشفته سیمای کلانشهر بی شناسنامه کرج، معطل می کند.
در پی این ماجراها، علاوه بر سوزاندن سرمایه های ملی و عمر مردم، حجم این ترافیک سرریز به مبادی ورودی شهر منتقل می شود و شرایط عبور و مرور عادی شهروندان و ساکنان این مناطق را مختل و با انبوهی از مشکلات مواجه می کند.
با این تفاصیل، به نظر می رسد که متولیان مدیریت ترافیک شهری کرج، در صورت درک این شرایط پیچیده، باید، انجام مطالعات گره گشایانه را با فوریت حل مساله و الگوگیری از تجارب طولانی شهرداری پایتخت و توفیقات ترافیکی دیگر کلانشهرها و نیز به کارگیری مدیریت های علمی و اجرایی تخصص محور، در دستور کار قرار داده و با بهره مندی از متد و مدل های مدرن، چاره ای را برای گشودن گره های کور ترافیک این شهر بیندیشند.
معضلی که بیشتر، زاییده ضایعه مشهود مدیریت های غیرتخصصی تکیه داده بر مناصب کلیدی شهر و ناشی از بی برنامگی مطلق و بی تفاوتی محرز مسئولان تصمیم گیر، در اولویت دهی آنان به انتصاب مدیران اغلب سیاسی و ناکارآمد در روزمرگی های باری به هر جهت است.
با این رویه، بیم آن می رود که در آینده ای نه چندان دور، آستانه تحمل و رضایتمندی شهروندان را به نقطه اشتعال و انفجار برساند و علاوه بر بروز اتفاقات ناگوار در رخدادهای طبیعی نظیر سیل و زلزله و آتش سوزی، در صورت پیشامد بحران های سیاسی و امنیتی، عوارض و عواقب جبران ناپذیری را بر دوش شهر و شهروندان و مسئولان تحمیل کند تا شاید مدعیان فرورفته در خواب و مدعی مردم مداری و خدمتگزاری را به سیلی آبدار حوادث، بیدار کند.
انتهای پیام/
Generally I don’t learn article on blogs, but I would like to say that this write-up very compelled me to take a look at and do it! Your writing style has been surprised me. Thank you, very nice post.
http://www.vorbelutrioperbir.com